McKinsey & Company Corporate Headquarters

ES-Case-McKinsey-1.jpg

The Challenge

ES-Case-McKinsey-2.jpg

McKinsey & Company, an internationally recognized management consulting firm, required a new Canadian corporate headquarters. The property, located in downtown Toronto, was situated on the edge of the University of Toronto campus. The unusual, narrow-frontage site opened onto a green open space. This three-storey building had to be designed to fit into the intricate web of walkways of the surrounding urban pedestrian environment. The concept was based on the image and sociability of an academic community.

The Solution

ES-Case-McKinsey-3.jpg

The fast track design/build process made concrete the construction material of choice. Phased tendering and construction allowed foundation construction to start prior to the final design of the entire structure. Concrete based construction allowed for generous floor-to-floor height, window dimensions, and minimized the depth of the floor plate thus providing unusually comfortable workspaces. Irregular column layouts and exposed architectural concrete also added to the uniqueness of the building.

Construction Methodologies

Special Features

The architectural design for this building was based on collaborative work with the client, including a re-examination of the whole work environment. The curved main gathering space is defined by exposed polished concrete columns and slabs and is internally anchored by a sky-light. An offset column grid, gives visual relief to the discipline of repetitive offices, while large teak framed windows wrap around a landscaped courtyard.

Concrete Detailing

Concrete was used for structural and decorative, yet functional, purposes in the building. Concrete detailing, was carefully considered and well executed. Many of the building’s elements, including columns, beams, landings, stairwells and elliptical openings incorporated re-exposed pigmented architectural concrete. The colour of this concrete was made using Nutmeg 1.5% pigment admixture. All exposed pigmented architectural concrete was uniformly batched to ensure a consistent concrete colour throughout the entire project.

ES-Case-McKinsey-4.jpg
Project Team
Owner McKinsey & Company
Architect Taylor Hariri Pontarini Architects
Structural Engineer M.S. Yolles Partnership
Contractor Vanbots Construction Corporation
Concrete Supplier Dufferin-Custom Concrete Group

pdf 110-660E McKinsey Building FS 460.73 Kb