Jean Canfield Building

ES-Case-Canfield-1.jpg

The Challenge

ES-Case-Canfield-2.jpg

Chilled Slab Detail

The Jean Canfield building in Charlottetown is a 16,686 m2 office facility designed to establish a new model of base building technology for the Government of Canada. The mandate was to focus on the three goals of sustainability, supportive workplace, and connectivity. The building is registered with the CaGBC with LEED® Gold as the target. It is located on a brownfield site in downtown Charlottetown and incorporates raised access floors, chilled slab cooling, storm water management, rainwater harvesting, photovoltaic panels and hydrogen fuel cell. It will be connected to the municipal district heating system and will utilize electrical power derived from wind turbines making the building a virtually zero emission project. Estimates of energy use indicate the project will be approximately 57% more energy efficient than the model energy code.

Concrete Products Used for this Project

  • Poured in place concrete structure with 20% flyashinword
  • Exposed concrete floors (public areas) and concrete columns
  • Exposed concrete slabs (ceilings) used for chilled slab and as reflective surface for
    lighting management

The Reasons Concrete Was Selected for this Project

ES-Case-Canfield-3.jpg

IMAGE: BGHJ / Urbana Architects in Joint Venture

Interior Atrium

Concrete was used extensively on this project as it met the aesthetic, economic and construction challenges.

  • It contributed to the fire resistive nature of the project
  • It met the need for building thermal mass cooling and heating
  • It complimented the reflective requirements for lighting and daylighting

How Concrete Contributed to Achieve Sustainable Design and Construction Objectives

ES-Case-Canfield-4.jpg

Model (South Elevation)

The GOCB Charlottetown is located in the historic district of Charlottetown and is on the access route to Province House where the meetings were held that led to confederation. Building height and sight lines were important to reinforce the view lines to this historic building and these could be achieved by using flat slab construction to reduce the floor-to-floor heights.

Using the building mass to moderate the heating and cooling allowed a reduction in the systems equipment and enhanced energy efficiency. Design team involvement in the initial stages of the project encouraged integrated solutions such as the flat slab incorporating chilled water piping for cooling as well as the ceiling finish being used to enhance the penetration of daylight through the building.

Other Sustainable Design Features

  • Chilled slab allowed for separation of ventilation air from primary heating and cooling, allowing for mixed-mode ventilation and increase in amount of fresh air
  • Raised floor for air delivery permitted use of displacement ventilation
  • Operable windows and thru-ventilation into atrium allows for natural ventilation during certain seasons
  • Locally manufactured materials include main building cladding of brick and stone
  • Building and glazing orientation to reduce solar exposure, reduce cooling loads
  • High-performance building envelope – permitted use of chilled slab and reduction in central plant
  • Rainwater harvesting for use in toilets, ultra-low water fixtures, waterless urinals
  • Energy-efficient lighting with sensors for daylight harvesting
Project Team
Owner Public Works & Government Services Canada
Architect BGHJ / Urbana Architects in Joint Venture
Structural Consultant Read Jones Christoffersen Ltd.
Mechanical Engineer Keen Engineering Co. Ltd.
Electrical Engineer Richardson Associates (1993) Limited
Contractor Pomerleau
Concrete Supplier Schurman Concrete Limited

pdf Jean Canfield Building 468.31 Kb